Vår historia bygger på jämlikhet

Vi är alla lika kring det runda bordet. En idé som 1927 lade grunden för Round Table och som idag lever vidare i klubbar över hela världen

Hur allt startade

Round Table grundades i England 1927 av Louis Marchesi, en 28-årig rotarian i Norwich Rotaryklubb. Han upplevde att yngre män ofta hade svårt att yttra sig fritt i äldres närvaro. Han saknade den naturliga kamratskapen från skola och militärtjänst. Därför beslutade Louis Marchesi att bilda en självständig rörelse för unga män efter Rotaryprincipen – Round Table var fött.

Det runda bordet

Namnet Round Table kommer från myten om kung Artur och hans riddare. I rådslag satt de vid ett stort ekbord. Detta var runt för att ingen skulle känna sig förmer än den andre. Alla nationella emblem för Round Table över världen utgår från samma runda symbol. Designen har hämtats från det bord som är upphängt på en vägg i Winchester Castle, England.

Round Table i Sverige

Den första svenska klubben Round Table chartrades 1943 i Helsingborg med hjälp av den lokala Rotaryklubben och Round Table Danmark. Denna klubb fick klubbnummer 1 och sedan dess har Round Table Sverige vuxit till över 150 klubbar fördelat över hela landet. Är du nyfiken på att besöka någon av dessa?